Skip links

Covid 19 και παιδιά | Πως να μιλήσετε στα παιδιά για τις πρακτικές υγιεινής κατά τη διάρκεια του Κορωνοϊού

Οι καλές συνήθειες υγιεινής ήταν πάντα σημαντικές καθώς αποτρέπουν την εξάπλωση μικροβίων και μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Με την τρέχουσα κατάσταση COVID-19, με τα σχολεία ανοιχτά και την μετάλλαξη Όμικρον σε ισχύ, η σημασία της υγιεινής δεν μπορεί να τονιστεί περαιτέρω. Το απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό έχει γίνει μια κρίσιμη πρακτική προσωπικής υγιεινής για ενήλικες και παιδιά για την προστασία από τον κορωνοϊό και την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών.

Ενώ οι ενήλικες είναι σε θέση να προσαρμοστούν εύκολα σε αυτές τις πρακτικές, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν γιατί τέτοιες πρακτικές είναι σημαντικές. Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας την καλή υγιεινή και προστασία.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αναλύσουμε το θέμα του Covid-19, εδώ θα βρείτε 10 συμβουλές για το πώς να “πλοηγήσετε” τη συζήτηση με τα παιδιά αλλά και τρόπους προστασίας τους.

1. Μάθετε πώς χειρίζεται το σχολείο σας τον ιό και ενημερώστε τα παιδιά σας

Για να ακολουθήσουν τα παιδιά τους κανόνες ασφαλείας, πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κανόνες. Οι γονείς πρέπει να εντοπίσουν αυτές τις πληροφορίες και να συζητήσουν τα πρωτόκολλα με τα παιδιά τους.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ενημερωθούν», λέει η Barbara Bentley, PsyD, αδειούχος παιδοψυχολόγος στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια. «Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να διαβάζουν όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στη σχολική περιφέρεια».

2. Εξηγήστε τι είναι ο ιός και πώς μεταδίδεται χρησιμοποιώντας γλώσσα φιλική προς τα παιδιά

Σε συνέντευξή της στο Global News, η Vanessa LoBue, διευθύντρια εργαστηρίου στο The Child Study Center στο Πανεπιστήμιο Rutgers, τόνισε ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τους κανόνες ασφαλείας για τον COVID-19 εάν οι γονείς τους διδάξουν πώς λειτουργεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου μπορούν να κατανοήσουν ότι μικρόβια όπως ο κορωνοϊός είναι αόρατοι, μικροσκοπικοί μικροοργανισμοί που μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο. Τα παιδιά μπορούν επίσης να καταλάβουν ότι ακόμη και άτομα που δεν φαίνονται άρρωστα με COVID-19 επειδή είναι ασυμπτωματικά μπορούν να μολύνουν άλλους.

«Συνιστώ στους γονείς να ενημερώνονται για τα νέα για τον ιό και να εξηγούν τα πράγματα στα παιδιά τους με ειλικρινή τρόπο, χρησιμοποιώντας απλά λόγια», λέει η Amna Husain, MD, παιδίατρος στο Marlboro του Νιου Τζέρσεϊ, η οποία θεραπεύει ασθενείς ηλικίας 0 έως 22 ετών.

3. Μοντέλο καλής συμπεριφοράς

Εφαρμόζοντας συνήθειες ασφαλείας στο σπίτι και δίνοντας το παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους να λαμβάνουν προφυλάξεις υγείας ακόμη και χωρίς επίβλεψη.

«Αν οι οικογένειες ανησυχούν για το ότι το παιδί πηγαίνει στο σχολείο, αλλά τα Σαββατοκύριακα, έχουν 50 άτομα για μπάρμπεκιου, αυτό ανατρέπει την όλη ιδέα όσον αφορά την προσπάθεια να κρατήσει το παιδί ασφαλές στο σχολείο», λέει ο Thomas McDonagh, MD., παιδίατρος στο Northwell Health’s Huntington Hospital στη Νέα Υόρκη. «Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να σκέφτονται, εάν οι γονείς μου δεν ακολουθούν τα μέτρα ασφαλείας, γιατί να το κάνω;»

4. Προωθήστε τη χρήση μάσκας


Η Irene Bordes, η οποία έχει διδάξει παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών σε ένα σχολείο Montessori στο Yonkers της Νέας Υόρκης, για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ξέρει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τα παιδιά να χρησιμοποιούν σωστά τις μάσκες τους. Έχει ακούσει ιστορίες για παιδιά που κατεβάζουν τις μάσκες τους όταν φτερνίζονται για να μην λερώσουν τα καλύμματα του προσώπου τους, για παιδιά που χρησιμοποιούν μάσκες ως σφεντόνες και για παιδιά που θέλουν να αλλάξουν τις μάσκες τους.

Το Νοσοκομείο Παίδων CS Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προσφέρει συμβουλές για το πώς οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες για την κάλυψη του προσώπου. Αν τα παιδιά διαλέγουν μάσκες ή τις διακοσμούν, νιώθουν μεγαλύτερη υπερηφάνεια να τις φορούν. Οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά να φτιάξουν μάσκες για τις κούκλες και τα λούτρινα ζωάκια τους ως άλλος τρόπος για να ομαλοποιήσουν τη συνήθεια.

Οι μάσκες δεν θα προστατεύουν από τον ιό εάν φορεθούν λανθασμένα, επομένως οι γονείς πρέπει να διδάξουν και να μοντελοποιήσουν με τον σωστό τρόπο, φροντίζοντας η μάσκα να καλύπτει πλήρως το στόμα, το πηγούνι και τη μύτη.

5. Διδάξτε την Ασφαλή Αποστασιοποίηση

Τα παιδιά είναι εκ φύσεως, σωματικά και κοινωνικά. «Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τα παιδιά είναι η κοινωνική απόσταση», λέει η Cindy Lehnhoff, διευθύντρια του National Child Care Association.

Ο Δρ Husain, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, λέει ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που οι γονείς μπορούν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να κάνουν με φίλους που επιτρέπουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως σκέιτμπορντ, παίζοντας hopscotch, τρέξιμο με εμπόδια ή ποδήλατο. Τα παιδιά μπορούν να έχουν ραντεβού παιχνιδιού όπου διαβάζουν μαζί ή παρακολουθούν μια ταινία, αλλά σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους — ή ακόμα και εικονικά.

Προσθέτει ότι οι γονείς μπορούν να πηγαίνουν με τα παιδιά τους σε εξωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. «Οι υπαίθριες δραστηριότητες ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού COVID-19 από τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους», σημειώνει η Mayo Clinic.

«Είναι ωραίο να βλέπεις ξανά την αναβίωση παιδιών που παίζουν σε εξωτερικούς χώρους», λέει ο Husain.

6. Εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους με άπλυτα χέρια, επειδή τα μικρόβια μπορεί να εισέλθουν πιο εύκολα στο σώμα με αυτόν τον τρόπο. Το συχνό πλύσιμο των χεριών ή η απολύμανση μπορεί να σκοτώσει αυτά τα μικρόβια.

«Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους να πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά που πηγαίνουν στην τουαλέτα, μπαίνουν στο σπίτι και τελειώνουν το φαγητό», λέει ο Δρ Husain. «Αυτές οι συνήθειες μπορεί να ξεφύγουν όταν τα παιδιά φύγουν από το νηπιαγωγείο ή την πρώτη δημοτικού — οπότε βεβαιωθείτε ότι το κάνουν. Μπορείτε ακόμη και να βάλετε ένα απολυμαντικό χεριών στην τσάντα τους και να τους υπενθυμίσετε να το χρησιμοποιούν.»

7. Βοηθήστε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος

Η αβεβαιότητα και ο φόβος λόγω της πανδημίας μπορεί να αγχώσουν τα παιδιά. Η Δρ Bentley προτρέπει τους γονείς να συντονιστούν με τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να κάνουν ανοιχτές ερωτήσεις στο παιδί τους, όπως πώς αισθάνεσαι που είσαι στο σχολείο;» λέει η Bentley. «Πρέπει να καταλάβουν εάν το παιδί τους έχει πραγματικά άγχος και να προσπαθήσουν να το ενδυναμώσουν με πράγματα που μπορούν να κάνουν για να νιώθουν περισσότερο έλεγχο και λιγότερο άγχος».

Τονίζει τη σημασία της δημιουργίας ενός καθημερινού προγράμματος. «Η γνώση του τι πρόκειται να κάνουν βοηθά τα παιδιά – και τους γονείς – να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι», λέει.

Για τα παιδιά που μαθαίνουν εξ αποστάσεως, αυτό περιλαμβάνει προγραμματισμένες ώρες μαθημάτων καθώς και προγραμματισμένες ώρες για σνακ, μεσημεριανό γεύμα και παιχνίδι, σύμφωνα με την Δρ Bentley.

Προσθέτει ότι τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένες κοινές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν οι ενήλικες για να μετριάσουν το άγχος, όπως στρατηγικές αναπνοής, τακτική άσκηση, ποιοτικός ύπνος και υγιεινή διατροφή.

8. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πουν εάν νιώθουν άρρωστα

Ο Δρ Husain σημειώνει ότι τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να φοβούνται ή να διστάζουν να μοιραστούν ότι αισθάνονται άρρωστα ή αγχωμένα.

«Τα παιδιά μπορεί να φοβούνται να μιλήσουν για το ότι δεν αισθάνονται καλά, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αισθάνονται ελεύθερα να το πουν σε έναν δάσκαλο ή στους ίδιους εάν αισθάνονται άσχημα, ώστε να μπορούν να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα».

Εάν αισθάνονται συμπτώματα COVID-19 ή γρίπης, η έγκαιρη ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση σε άλλους μαθητές.

9. Επιβραβεύστε την Καλή Συμπεριφορά

Το να δίνετε στα παιδιά κάποιο είδος μικρής “ανταμοιβής” για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ενισχυθούν αυτές οι θετικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τον Δρ Husain. Προτείνει ότι οι ανταμοιβές που χρησιμοποιούνται με φειδώ μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν στο πρόγραμμα.

Προσθέτει ότι ορισμένοι γονείς επικεντρώνονται σε αρνητικές συμπεριφορές και γκρινιάζουν στα παιδιά όταν δεν φορούν μάσκα ή στέκονται πολύ κοντά σε άλλους ανθρώπους. Αλλά ο Δρ Husain πιστεύει ότι πιο θετικά αποτελέσματα έρχονται με την αναγνώριση του πότε τα παιδιά κάνουν τα πράγματα σωστά. Η ανταμοιβή για τη θετική συμπεριφορά μπορεί να είναι τόσο απλή όσο μια λεκτική φιλοφρόνηση.

«Ο έπαινος είναι δωρεάν, είναι εύκολος και μπορεί να γίνει οπουδήποτε», λέει.

10. Γονείς, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Το ξέσπασμα έχει προσθέσει πολλούς παράγοντες άγχους στους γονείς. Μαζί με την ανάληψη πρόσθετων ευθυνών για τη βοήθεια με τα μαθήματα στο σπίτι, πολλοί αντιμετωπίζουν δύσκολες εργασιακές καταστάσεις ή ανεργία. Ο Δρ Husain ενθαρρύνει τους γονείς να μην είναι πολύ σκληροί με τον εαυτό τους.

«Αυτή δεν είναι εύκολη στιγμή για πολλές, πολλές οικογένειες», λέει ο Δρ Husain. «Βρείτε την υποστήριξη στον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε. Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους, οπότε κάνε “χάρη” στον εαυτό σου και μην αυτοτιμωρείσαι».

Πηγή:https://www.everydayhealth.com/

Σχετικά προϊόντα

Explore
Drag