Οι Δανοί επιδεικνύουν καλύτερη υγιεινή των χεριών τους πριν από την προετοιμασία ή / και την κατανάλωση φαγητού από όλους τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health, έθεσε ερωτήσεις στους καταναλωτές με βάση τις καθημερινές πρακτικές υγιεινής των χεριών που ακολουθούν πριν προετοιμάσουν ή καταναλώσουν ένα γεύμα. Αξιολόγησε επίσης τις παρατηρήσεις σε μια επιτόπια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είμαστε από τους πιο «καθαρούς» λαούς, ενώ στο τέλος της λίστας βρέθηκε η Ισπανία. Αξιοσημείωτο είναι ότι βρέθηκαν σημαντικές διαφορές σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής των χεριών που ανέφεραν οι ερωτηθέντες από τις 10 ευρωπαϊκές χώρες.
Η συνολική κατάταξη από την υψηλή προς τη χαμηλή ήταν: Δανία, Ελλάδα, Νορβηγία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες φαίνεται να έχουν ανεπαρκείς ρουτίνες πλυσίματος χεριών για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους από τροφιμογενείς λοιμώξεις», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Αν και το πλύσιμο των χεριών είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία, οι άνθρωποι το εξασκούν με διαφορετικούς τρόπους και συχνά παραλείπουν ή συντομεύουν τη προτεινόμενη διαδικασία του Π.Ο.Υ».
Σύμφωνα με τη μελέτη, οικογένειες με μέλη ηλικίας άνω των 65 ετών έδειξαν μεγαλύτερη τάση να ακολουθούν τις σωστές πρακτικές πλυσίματος χεριών όταν χειρίζονται τρόφιμα σε σύγκριση με εκείνες χωρίς, ενώ οικογένειες με παιδιά κάτω των έξι ετών είχαν έως και διπλάσιες πιθανότητες να πλένουν τα χέρια τους σε σύγκριση με οικογένειες χωρίς παιδιά.
Οι συγγραφείς της μελέτης θέλουν τώρα να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους συγκεκριμένους λόγους που επηρεάζουν τις πρακτικές υγιεινής των χεριών σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά.