Skip links

Πως δημιουργούμε ένα υγιεινό χώρο εργασίας για το προσωπικό και τους επισκέπτες μας;

Όλοι οι χώροι εργασίας πρέπει να είναι ασφαλείς και υγιεινοί για όλους τους εργαζόμενους και οποιονδήποτε μπορεί να επισκεφτεί την επιχείρησή μας. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους χώρων εργασίας, από γραφεία έως κουζίνες. Η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας στο χώρο εργασίας, διότι διασφαλίζει ένα υγιές εργατικό δυναμικό, το οποίο αυτόματα σημαίνει μείωση περιστατικών ασθένειας του προσωπικού.

Τα κύρια βασικά μέτρα υγιεινής στο χώρο εργασίας συνίστανται στη διατήρηση της προσωπικής υγιεινής, την καθαριότητα του χώρου εργασίας, την καθαριότητα των εγκαταστάσεων του μπάνιου και τις καθαρές κουζίνες. Η κακή υγιεινή στην εργασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προσήλωσης, του αρνητικού mindset και της “τεμπέλικης” εργασιακής στάσης επηρεάζοντας τελικά το ηθικό και την παραγωγικότητα.

Μικρές αλλαγές στην υγιεινή του χώρου εργασίας μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες να παραμείνετε υγιείς και να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξάπλωσης τυχόν μικροβίων ή ιών. Ακολουθεί μια σειρά τρόπων με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την υγιεινή στο χώρο εργασίας σας και να δημιουργήσετε έναν υγιεινό χώρο εργασίας για το προσωπικό σας.

Δημιουργήστε μια πολιτική υγιεινής για τον χώρο εργασίας σας

Το να έχετε μια πολιτική υγιεινής στο εγχειρίδιο των εργαζομένων σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε, με την εφαρμογή καλής υγιεινής σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Εάν εργάζεστε στη βιομηχανία τροφίμων/ποτών, αυτό θα πρέπει να είναι ως πρότυπο, αλλά αν όχι, είναι ένας ευεργετικός τρόπος για να δώσετε σε όλους μια κατευθυντήρια γραμμή. 

Ενθαρρύνετε τα υψηλά πρότυπα υγιεινής των χεριών

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι υψηλής ποιότητας σε ειδικά spot και σημεία – σταθμούς με τοποθετημένα απολυμαντικά χεριών τα οποία θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα. Τα απολυμαντικά χεριών πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ για να σκοτώνουν όλους τους ιούς και τα βακτήρια. Όταν οι εργαζόμενοι πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, το πλύσιμο θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να έχουν αφαιρεθεί όλοι οι ιοί και τα βακτήρια.

Καθαρισμός γραφείου

Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να καθαρίζουν τακτικά τα γραφεία ή τους χώρους εργασίας τους, προσφέροντάς τους gel απολύμανσης χεριών ή αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε ότι τα αντικείμενα του γραφείου καθαρίζονται τακτικά, όπως πληκτρολόγια, ποντίκια γραφείου και κοινά σημεία επαφής, επειδή αυτά μπορούν να διατηρούν περισσότερα βακτήρια κι από ένα κάθισμα τουαλέτας εάν δεν καθαρίζονται συχνά.

Διαδικασία καθαρισμού

Ο τακτικός καθαρισμός θα πρέπει να πραγματοποιείται σε κοινόχρηστους χώρους όπως η κουζίνα, τα κοινόχρηστα τραπέζια φαγητού ή σε εγκαταστάσεις μπάνιου. Τα ανοιχτά περιβάλλοντα εργασίας είναι τα καλύτερα για την πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων με τον καθημερινό καθαρισμό. Ο τακτικός καθαρισμός θα μπορούσε να αναλαμβάνεται από τους ίδιους τους υπαλλήλους με ένα σύστημα εναλλαγής στην αρχή ή στο τέλος κάθε μέρας.

Βαθύς – γενικός καθαρισμός

Ο βαθύς καθαρισμός από εξειδικευμένες ομάδες καθαρισμού θα πρέπει να γίνεται ιδανικά 2-4 φορές το χρόνο μαζί με την αλλαγή εποχής για την απομάκρυνση τυχόν συσσωρευμένων ρύπων γύρω από το χώρο εργασίας που δεν μπορεί να αφαιρέσει ο τακτικός βασικός καθαρισμός.  

Explore
Drag